Nieuws‎ > ‎

40 Jaar Wildconcours Gilde St. Joris

Geplaatst 5 nov. 2017 10:25 door Hans Willems   [ 23 nov. 2017 13:08 bijgewerkt ]
Op zondag negen en twintig oktober had gilde St.Joris haar jaarlijkse wildconcours. Dit is volgens de traditie altijd op de tweede zondag na vijftien oktober het begin van het jacht seizoen. Dit jaar was het voor veertigste keer dat dit werd gehouden. Enkele oudere gildebroeders konden het de eerste keer nog wel herinneren. 

De eerste schutters waren er al om half negen, het was wel een winderige dag. Het was middags toch nog een mooie dag om te schieten en zo waren er negen en tachtig kruisboog en handboog op wip schutters naar het gezellige wildconcours gekomen. Door omstandigheden waren er enkele trouwe gilde die niet aanwezig konden zijn. Het is ook elk jaar een gezellige dag waar het broederschap hoog in het vaandel staat. Het was de derde keer dat er een wedstrijd voor de jeugdige schutters was met mooie prijzen. Dit is om het schieten met de kruisboog te stimuleren onder de jeugd zodat deze traditie van het gilde wezen niet verloren mag gaan. 
Voor de tiende maal werd er om de zilveren wildtrofee geschoten, deze is geschonken door onze keizer Hans Kerkhof.  Het stelt voor, het wild zoek de jager nu een keer anders om. 
Het is een zilveren trofee die door vele schutters werd aanschouwd en prachtig gevonden. 
Om deze trofee zal jaarlijks geschoten worden door vele kruisboogschutters uit de omgeving. Het is een wissel trofee die nooit af zal gaan, dus hij komt elk jaar bij een andere schutter.

Joris Vingerhoets van gilde St. Joris uit Oirschot werd de winnaar van dit jaar. De kampioen van dit jaar werd Ad van Nunen van gilde St. Sebastiaan uit Oirschot. Kampioen kun je worden als je de twee laatste series vol schiet namelijk 10 punten. Er waren dit jaar drie schutters die om de kampioen mochten afkampen. Er waren dit jaar geen schutters met 20 en 19 punten, dit kwam waarschijnlijk door de harde wind. 


Ook dit jaar waren er weer handboogschutters uit  Moergestel die weer eens een wedstrijd hadden om met de handboog op de wip te schieten. Door onze huidige koning Peter Moorman en onze keizer Hans Kerkhof werd voor de handboog schutters ook een prachtige wild trofee beschikbaar gesteld. Dit is ook een wisseltrofee die nooit af zal gaan. De trofee werd gewonnen door Jac. Wouters van gilde St. Sebastiaan en Barbara uit Moergestel. Deze wedstrijd komt steeds meer in trek bij het gilde die met de handboog op wip schieten. Het was weer een zeer geslaagde dag voor ons gilde St. Joris.

Uitslag;
Jeugd; 1e D op t Hoog St. Joris Moergestel, 2e D van de Velden St. Joris Reusel,3e M. Weijtmans St. Joris Udenhout.
Kampioen; Ad van Nunen  St. Sebastiaan uit Oirschot.
18 punten; 1e J. Vingerhoets  Oirschot, 2e  Sj op ’t Hoog St. Joris  Moergestel, 3e R. Bruurs St. Catharina Moergestel.
17 punten; 1e P. Moorman St. Joris Moergestel, 2e J. Smetsers St. Sebastiaan Oirschot, 3e Th v Laarhoven St. Joris Oirschot. 
16 punten; 1e D. Ketelaars St. Joris Moergestel, 2e  D op ’t Hoog St. Joris Moergestel, 3e Fr. Bekx St. Catharina Moergestel. 
Handboog 1e J. Wouters St. Sebastiaan en Barbara Moergestel,  2e P v d Loo St. Sebastiaan en Barbara Moergestel ,3e J v Zon St. Sebastiaan en Barbara Moergestel.

Na de prijs uitreiking werden alle aanwezig gildebroeders en zusters bedankt voor hun aanwezigheid door de hoofdman Ton van Doormaal. Doordat niet alle wild aan prijzen was opgegaan, werd het overige wild geschonken aan de organisatie van Alpe D Huez die een wild diner organiseren voor het goede doel. Door Henk van der Zanden werd namens de organisatie het gilde bedankt voor deze mooi geste om het wild te schenken. Zo kwam er toe weer een mooi einde aan deze veertigste schietwedstrijd. Namens Gilde St. Joris iedereen bedankt die deze dag heeft laten slagen.