Nieuws‎ > ‎

De nieuw koning van Gilde St. Joris is Peter Moorman

Geplaatst 9 jul. 2015 14:42 door Hans Willems   [ 12 jul. 2015 09:14 bijgewerkt ]
Op kermismaandag is het volgends traditie bij een van de Moergestelse gilde Koning schieten, dit jaar bij gilde Sint Joris. Nadat we de oude koning Peter Moorman thuis uitgehaald hebben, gaan de drie gilden naar de kerk om gezamenlijk de Heilige Mis te vieren. Elk feest van de gilde begint volgens goede traditie met een mis. De H. Mis werd gedaan door de pastoor Francis De Meyer en er werd gezongen door het koor Cantate Domino. Rond de klok van half twaalf vertrokken de gilden naar het schietterrein bij gildenhuis ’t Draaiboompje.

Nadat de gilde drie maal rond de boom zijn getrokken om de boom te bevrijden van de kwade geesten begint het schieten. Eerst mogen de Burgemeester en de Pastoor drie maal schieten om de vogel eraf te krijgen, deze lukte het allebei niet om de vogel er af te schieten. Dan heeft de oude koning het recht om drie maal te schieten, zou hij de vogel eraf schieten is hij wederom koning. Dit lukte de oude koning echter niet dus werd de boom naar beneden gelaten om de vogel goed te plaatsen voor het koning schieten. Er waren 7 kandidaten voor het koningschap te weten, Peter Moorman, Ton van Doormaal, Theo Moorman, Wil Moorman, Henri Hendrikx, Hein van de Loo en Jos van de Heuvel.

Na ongeveer twintig minuten en 79 rake schoten lukte het Peter Moorman weer om de vogel eraf te schieten. Peter Moorman is een zoon van een trouwe gildebroeder Piet Moorman, die het nog nooit gelukt was om koning te worden, deze was dan ook zeer blij dat zijn zoon Peter wel weer de nieuwe koning van gilde St. Joris was. De koning treed toe tot de overheid van gilde St. Joris en heeft een advieserende taak, net zoals de ere hoofdman en de keizer. Peter Moorman is weer voor vier jaar koning van gilde Sint Joris.


MTV's verslag van het Koningschieten