Nieuws‎ > ‎

Gilde St. Joris schiet om de dagkoningin

Geplaatst 19 jul. 2015 15:27 door Hans Willems   [ 19 jul. 2015 15:28 bijgewerkt ]
De zaterdag na het koningschieten is voor het gilde St. Joris een dag die ook weer op tijd begint. Dit is volgens de traditie de dag van de gildezusters, die schieten op deze dag om de titel koningin van de dag. De dag begint voor de gildebroeders om negen uur met een samenkomst in het gildehuis ‘t Draaiboompje waar de koffie gereed staat. Rond de klok van kwart over negen wordt de nieuwe koning thuis opgehaald, dit is voor de eerste keer. We togen met een grote groep gildebroeders naar het woonhuis van onze nieuwe koning Peter Moorman, waar eerst de vaandelgroet door de vaandrig wordt gebracht. De gildebroeders werden door de koning welkom geheten en nodigde iedereen uit voor een kop koffie met een gebakken ei met spek, waarna de borrel ook nog op tafel komt.


Om half elf wordt er vertrokken naar het gildehuis waar de hoofdlieden en enkele leden van de overheden van St. Catharina en St. Sebastiaan en Barbara al stonden te wachten. Door de hoofdlieden werden er drie vogels op de boom geplaatst waar van er twee door de gildebroeders mochten worden afgeschoten. Er werd door vele gildebroeders geschoten om toch een vogel thuis te krijgen. De eerste vogel werd er afgeschoten door de tamboer Sjef op ‘t Hoog, de tweede door de deken Henri Hendrikx. De gildezusters zijn ondertussen ook samengekomen in het gildehuis om gezamenlijk met de huifkar naar de vrouw van de nieuwe koning te gaan. De gildezusters worden ontvangen door Mieke die ondertussen wel enige ervaring had opgedaan. Na een gezellig samenzijn bij de koning werd er weer vertrokken onder begeleiding van Mari met zijn huifkar.

Rond de klok van twee uur komen de gildezusters weer terug bij het gildehuis in vol ornaat, dit is geleend van de gildebroeders. De gildezusters trekken drie maal rond de boom om de boom te vrijen voordat er aan het schieten kan worden begonnen. Door de gildezuster werd om de beurt geschoten eventueel bijgestaan door de echtgenoot om alles in goede banen te leiden. Sinds enkele jaren schieten er enkele gildezusters op woensdagavond ook mee, deze hoefde dus niet geholpen te worden. De gildezusters die niet wekelijks mee schieten hebben van Wil Moorman een extra schietles gehad.


De vogel gaf zich niet gewonnen al hoewel er toch vele rake schoten tegen aan kwamen. Na ongeveer een uur werd de vogel losser gezet, maar hij gaf zich nog niet over. Nadat de vogel nogmaals losser werd gezet werd hij er door Ans Hendrikx af geschoten. Dat is de tweede vogel die deze middag naar het Hildsven ging. Nadat de koningin gekleed werd met koningszilver werd deze uitbundig gefeliciteerd,  werd de dag gezellig voortgezet. Als er jonge jongens en meisjes vanaf veertien jaar zijn die hierdoor ook interesse in het gilde krijgen, kunnen deze op woensdagavond wel eens kennis komen maken en een keer proberen te schieten met de kruisboog.