Nieuws‎ > ‎

Kermiskoning 2014

Geplaatst 12 jul. 2014 00:40 door Hans Willems   [ 12 jul. 2014 00:40 bijgewerkt ]
De kermismaandag staat al sinds mensenheugenis in het teken van de Moergestelse gilden. Dit jaar waren de weergoden het wel eens met de gilden, want het was een dag zonder regen en een mooi zonnetje. De gilden schieten om de vier jaar om het koningschap, maar er blijft een jaar over, en dan is de prijsverschieting en het schieten om het gemeenteschild. Het gemeenteschild is geschonken door het laatste college van B en W van de gemeente Moergestel aan de drie gilden, om zo de gemeente Moergestel in herinnering te houden. De prijsverschieting is een onderlinge verschieting van elke gilde apart. De punten die gehaald worden tellen dan ook voor het gemeenteschild. Dit jaar is er voor het eerste geschoten om de “KERMISKONING 2014” door inwoners van Moergestel die geen lid zijn van een gilde.

Rond de klok van dertien honderd uur verschenen er elf personen om te strijden om de titel. Het schieten ging iets anders als het echte koning schieten, want er werd eerst geloot om de volgorde van het schieten te bepalen. Door de hoofdmannen van elke gilde werd de vogel op de boom gezet met de kop naar de kerk wat volgens de traditie moet gebeuren. Rond de klok van half twee werd er begonnen en werd de vogel gelijk op de proef gesteld door de schutters, want van de elf schoten waren er acht goed raak. In de tweede ronde werd de vogel al door de derde schutter, Alex Hendrikx, omlaag gehaald met een goed raak schot. Zo was de “KERMIS KONING 2014” al vlug bekend.


De hoofdmannen van de drie gilden hebben Alex een aandenken aan deze dag gegeven. Tevens werd hij voorzien van een sjerp en hoed zodat hij de hele dag als de “KERMSIKONING” te zien was. Door de drie gilden werd het Eren bier geschonken en werd er geproost op de koning. De aanwezigen werden ook getrakteerd op het koningsbier. Het kermiskoning schieten is heel positief opgenomen door de inwoners en de gilde samen en zal over vier jaar als er geen koningschieten is worden voortgezet, om zo weer een mooie traditie er bij te hebben in Moergestel.

Ondertussen hebben de gildebroeders hun wedstrijd ook geschoten en werd er onderling een felle strijd geleverd om het hoogste aantal punten te hebben. Er moest bij St. Joris en St. Catharina nog worden afgekamd om uit te maken wie er gewonnen heeft. Maar het winnen is hier natuurlijk niet zo belangrijk als het meedoen. Het Gemeenteschild is dit jaar door de twaalf hoogste schutters gewonnen door het gilde St. Joris, waar ze weer trots op waren. Het prijsverschieten door de drie gilde werd bij gilde St. Sebastiaan en St. Barbara gewonnen door Sjaak Wouters, bij gilde St. Catharina was de dekenschrijver van het gilde de beste schutter, Jan Wolfs, bij gilde St. Joris was beste schutter Sjef op ’t Hoog. Na de prijsuitreiking door de hoofdman van St. Joris werd de dag in onderlinge broederschap nog op een fijne manier voortgezet.