Nieuws‎ > ‎

Statiedag 23 april 2016

Geplaatst 16 mei 2016 08:07 door Hans Willems   [ 16 mei 2016 08:11 bijgewerkt ]
De statiedag van Gilde St. Joris wordt gevierd op 23 april 2016. Om 8.15 uur was de samenkomst bij het gildehuis met ontvangst van een kopje koffie. Rond de klok van half negen werd er vertrokken naar de keizer H. Kerkhof. Om negen uur zijn we bij de keizer H. Kerkhof waar eerst de vaandelgroet werd gebracht aan Hans en zijn vrouw Dinette. Er was koffie met worstenbrood wat er goed in ging. Rond half tien werd er vertrokken naar de kerk, waar de H. Mis door onze nieuwe pastor Ad Verest voor alle levende en overleden gildebroeders en zusters gedaan werd.
Na de H. Mis vraagt de burgemeester Hans Janssen of hij het woord mocht hebben. Hij wil namens de gemeente de jubilarissen feliciteren vanaf deze plaats en geeft ook meteen aan waarom, het leven van een burgemeester heeft ook nog een privé gedeelte, en als er een van de kinderen om een kampioenschap moet voetballen, kan de vader hier zeker niet ontbreken.
Hij moest zich daarom excuseren voor de deelname aan de koffietafel. Het gilde was al blij dat hij toch even een klein gedeelte van zijn tijd heeft vrij kunnen maken voor het gilde. Na de mis vertrek naar het gildehuis waar we de huldigingen voor de jubilarissen Jan Wolfs, Jan van der Bruggen en hoofdman Tijn van Korven die 50 jaar lid zijn van het gilde. Als eerst werd het woord gevoerd door de Deken schrijver Hans Willems, die namens het gilde iedereen welkom heet en het volgende woord richt aan de jubilarissen.

Jan van der Bruggen 50 jaar lid
Jan van der Bruggen is als geboren Tilburger toch op een goede plaats terecht gekomen namelijk als gildenbroeder bij Gilde St. Joris in Moergestel. 50 jaar geleden toen Jan nog vrijgezel was en waarschijnlijk geregeld bij het Draaiboompje te vinden was, is hij lid geworden van het gilde. Jan is een actief gildenbroeder die als er iets te doen is altijd aanwezig is. Hij is een harde werker bij gelegenheden als er iets gedaan moet worden voor het gilde. Nadat hij getouwd is en in Oisterwijk is gaan wonen is hij het gilde toch trouw gebleven. Jan wij hopen dat wij nog vele jaren dat we nog vele jaren jou als trouwe gildebroeder in ons midden mogen hebben.
 
Thijn van Korven 50 jaar lid
Thijn van Korven is 50 jaar gildenbroeder. Hij is actief als schutter en vendelier geweest in zijn jonge jaren. Thijn heeft vele jaren in de Overheid gezeten als Deken, Opperdeken en de laatste jaren hoofdman van het gilde. Wij waren al die jaren van harte welkom bij Pieta en Tijn voor de maandelijkse vergaderingen van de overheid. Vele jaren hebben de gildebroeders Thijn en Pieta geholpen met het steken van de asperges op de zondagmorgen waar het na de gedane arbeid goed toeven was met een kopje koffie en krentenbrood. Hij is ook de stuwende kracht achter de vele activiteiten die door het gilde worden gehouden. Thijn heeft zitting in het bestuur van de stichting Landjuweel 2008 namens Gilde St. Joris gezeten. Wij zullen vandaag afscheid nemen van een hoofdman die zich met hart en ziel ingezet heeft voor het gilde, maar hij blijft de overheid toch trouw om zo de ouderen leden te vertegenwoordigen. Tijn wij als gilde zijn jou veel dank verschuldigd voor het vele werk dat je in de vele jaren hebt gedaan, en hopen nog enkele jaren van jou raad en daad in onze overheid gebruik te kunnen maken
 
Jan Wolfs 50 jaar lid
Jan Wolfs is al vele jaren de vaandrig van het gilde geweest en 50 jaar trouw lid. Hij alle activiteiten is Jan aanwezig als het enigszins kan. Als vrijgezel 50 jaar geleden bij het gilde gekomen en steeds ondanks zijn boerenbedrijfje steeds aanwezig bij het gilde. Als Jan weg moest neemt een andere broer het bedrijf wel even waar, zodat hij zich kan inspannen voor het gilde.
Als hem iets in de weg zit wordt dit door hem op een eenvoudige maar directe manier naar de Overheid overgebracht. Elke week een trouw schutter bij onze wekelijkse schietavonden, waar hij zijn mannetje wel staat. Jan wij hopen dat wij nog vele jaren dat we nog vele jaren jou als trouwe gildebroeder in ons midden mogen hebben.
 
Door de toekomstige hoofdman Ton van Doormaal werden een bos bloemen uit gereikt aan de partners van de gildebroeders. Na de huldiging van de jubilarissen en de partners van deze gildebroeders had de deken schrijver nog een verassing voor twee gildezusters namelijk Sjaan Rijnen en Cor op het Hoog waar hij de volgende woorden toe richtte.
 
Sjaan en Cor,
Helaas zijn Janus en Sjef niet meer onder ons, maar ik denk dat als er een boven is, ze nu naar onder kijken en denken he kijk het gilde is er ook weer paraat bij de Draai. Ze zouden ook 50 jaar lid zijn geweest, maar helaas het heeft zo niet mogen zijn. Toch willen wij jullie danken omdat jullie toch nog steeds verbonden zijn met ons gilde, daarom een bloemetje voor jullie en wij hopen jullie nog lang in ons midden te mogen hebben. 
 
Deze werden ook verrast met een bos bloemen door Ton van Doormaal en waren diep onder de indruk dat het gilde hier aandacht aan had besteed. Na deze huldiging was het woord aan de kringvoorzitter van de kring “Kwartier van Oirschot” die zich moest verontschuldigen dat hij alleen was. De kringvoorzitter Bert van de Staak spraak lovende woorden tot de jubilarissen en deze werden verrast met het kringkroontje opgespeld door de kringvoorzitter.

Dit werd door de aanwezige gildebroeders en zusters met een applaus afgesloten. Hierna werd de vaandelgroet door de vaandrig Wil Moorman gebracht. Daarna werden de jubilarissen gefeliciteerd door alle gildebroeders en zusters. Hierna werden we verwacht voor de bekende koffietafel. De pastoor en de afvaardiging van het kringbestuur genoten ook van de koffietafel.
Ronde de klok van half een waren onze gasten vertrokken en konden we ons opmaken voor de jaarvergadering.