Nieuws‎ > ‎

Statiedag Gilde St. Joris

Geplaatst 30 apr. 2013 08:05 door Hans Willems   [ 30 apr. 2013 08:07 bijgewerkt ]
De statiedag van Gilde St. Joris wordt gevierd op 20 april 2013; dit is de zaterdag die het kortste bij 23 april het feest van St. Joris ligt. Om 8.15 uur was de samenkomst bij het gildehuis met ontvangst van een kopje koffie. Rond de klok van half negen werd er vertrokken naar de keizer H. Kerkhof. Voordat we naar de keizer gaan zijn we langs Park Stanislaus gegaan om de jubilaris Gerard van de Wouw op te halen.  Rond de klok van negen uur zijn we bij de  keizer H. Kerkhof waar eerst de vaandelgroet werd gebracht aan Hans en zijn vrouw Dinette. Er was koffie met worstenbrood en brood met zult voor iedereen. Omdat de keizer vandaag vijf en zestig jaar wordt hebben wij met zijn alle het lang zal hij leven gezongen.
 
Rond de klok van half tien was het vertrek naar de kerk, waar de mis was. Deze dienst werd gedaan door Theo te Wierik. De intenties waren voor de levende en overleden van ons gilde, maar speciaal voor Gerard van de Wouw en zijn gezin, Gerard vierde zijn zestig jaar lidmaatschap van ons gilde. Er waren nog twee vijf en twintig jarige leden te weten Mari van der Sande en Jan Hoeven. Jan Hoeven kon niet in ons midden zijn omdat zijn vrouw Nel een zware hersenbloeding heeft gehad. De pastor gedenkte ook Jan en zijn vrouw en kinderen en kleinkinderen in deze H. Mis. Na de mis was de vaandelgroet aan de pastor, en de koning, de keizer, hoofdman en ere hoofdman. Ook de jubilaris Gerard van de Wouw kreeg de vaandelgroet.

Na de mis in optocht naar ons gildehuis, waar al een afvaarding van het kringbestuur aanwezig was. Gerard van de Wouw werd onderscheiden door het kring bestuur met een kringkroontje. De kringvoorzitter Jan van Riel spraak lovende woorden tot de zestig jarige jubilaris. Hoofdman Thijn van Korven nam namens ons gilde het woord en sprak lovende woorden toe naar Gerard van de Wouw. Hij had een cadeau bij zich St. Joris en de draak in plaquette vorm met een zilveren opschrift en een mooie bos bloemen. Mari van der Sande kreeg voor zijn vijf en twintig jarige lidmaatschap het gebruikelijke zilveren kruisboogje van ons gilde opgespeld door de hoofdman. Zijn vrouw kreeg ook een mooie bos bloemen. Jan Hoeven zal ter zijnde tijd ook het zilveren kruisboogje worden uitgereikt. Hierna werd de vaandelgroet door de vaandrig Wil Moorman gebracht. Door Hein van de Loo werd nog de vendelgroet gebracht. Hierna werd de familie van Gerard als eerste in de gelegenheid gesteld om Gerard te feliciteren, waarna alle gildebroeders en zusters de jubilarissen konden feliciteren.
Hierna werden we verwacht voor de bekende koffietafel waar ook de kinderen van Gerard van de Wouw voor uitgenodigd waren. De burgemeester kon tijdens de H. Mis en de onderscheidingen niet aanwezig zijn door omstandigheden, maar hij heeft beloofd om in het begin van de middag tijdens de vergadering toch een woordje te richten. De pastor en de afvaardiging van het kringbestuur genoten ook van de koffie tafel. Ronde de klok van half een waren onze gasten vertrokken en konden we ons opmaken voor de jaarvergadering.

Kijk voor foto's in ons fotoboek!


Comments